Αναδιαμορφώστε, δώστε όγκο: Τι μπορεί να κάνει για τα χείλη σας το υαλουρονικό οξύ.

Τα fillers υαλουρονικού οξέος είναι οι πιο δημοφιλείς καλλυντικές θεραπείες χειλιών, χάρη στα εξαιρετικά αποτελέσματά τους. Ωστόσο, πολύ λίγες γυναίκες γνωρίζουν πλήρως τους λόγους για τους οποίους χρησιμοποιείται το filler και κυρίως ποια είναι τα αποτελέσματα και τα πιθανά προβλήματα της θεραπείας.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η αναμόρφωση του όγκου των χειλιών;

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση που απαιτεί ενέσεις υαλουρονικού οξέος είναι αυτή των υπερβολικά λεπτών χειλιών. Εκτός από το ότι ενοχλούν αισθητικά, με την πάροδο του χρόνου τα πολύ λεπτά χείλη μπορεί να διπλωθούν μέσα στη στοματική κοιλότητα και να χάσουν μεγάλο μέρος της λειτουργικότητας τους. Σε πολλές περιπτώσεις επίσης παρουσιάζονται πτυχές στα πλάγια του στόματος που επιμολύνονται λόγω της υγρασίας της περιστοματικής περιοχής, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακή υπερλοίμωξη και να προκαλέσει χειλίτιδα. 

Άλλες φορές πάλι, ένα filler χρησιμοποιείται απλώς για ψυχολογικούς λόγους. Το στόμα του περιστατικού μπορεί να είναι απόλυτα ισορροπημένο με τη φυσιογνωμία του/της, αλλά μπορεί να επιθυμεί πιο σαρκώδη ή τονισμένα χείλη, σύμφωνα με τα σημερινά πρότυπα ομορφιάς.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά για τα χείλη fillers με βάση το υαλουρονικό οξύ. Αυτό που κάνει αυτά τα προϊόντα ειδικά για τα χείλη είναι η μικρή ποσότητα αναισθητικού που περιέχουν - αρκετά χρήσιμο, δεδομένου ότι το στόμα είναι πολύ πλούσιο σε νευρικές απολήξεις, καθιστώντας τις ενέσεις σε αυτή την περιοχή ιδιαίτερα επώδυνες.

Ποια είναι η διαδικασία για τις θεραπείες χειλιών; Και ποιοι είναι οι κανόνες;

Οι ενέσεις στα χείλη μπορούν να γίνουν περιφερειακά στο μήκος των χειλιών, μια τεχνική για τον επαναπροσδιορισμό του περιγράμματος, ή στο ίδιο το σώμα του χείλους, για την αποκατάσταση ή προσθήκη όγκου. 

Ωστόσο, πρέπει να τηρούνται αυστηρά κάποιοι κανόνες: 

  • η ποσότητα του προϊόντος που εγχέεται στο χείλος πρέπει να είναι υψηλότερη στην κεντρική περιοχή, δημιουργώντας μια προεξοχή στη μέση γραμμή και σταδιακά να εξασθενεί προς την περιφέρεια
  • ο όγκος του κάτω χείλους θα πρέπει να είναι εμφανής σε σύγκριση με αυτόν του άνω χείλους: σε ένα στόμα με καλή αναλογία, το κάτω χείλος αποτελεί τα 2/3 του όγκου του και το πάνω μόνο το υπόλοιπο τρίτο
  • τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, δεν πρέπει να υπάρχει ανομοιόμορφη συσσώρευση του προϊόντος σε σημεία

Υπάρχουν πιθανές παρενέργειες ή αντενδείξεις;

Το εμφύτευμα πρέπει να τοποθετείται με τις υψηλότερες συνθήκες ασφαλείας. Η περιοχή των χειλιών φιλοξενεί σημαντικά αρτηριακά και φλεβικά αγγεία, των οποίων η ανατομία πρέπει να είναι γνωστή στον γιατρό, προκειμένου να αποφευχθούν παρενέργειες που σχετίζονται με την τυχαία έγχυση του προϊόντος σε μια αρτηρία ή φλέβα. Είναι λοιπόν σημαντικό, να επιλέγετε έμπειρους γιατρούς και όποτε είναι δυνατόν, να ζητήσετε φωτογραφική τεκμηρίωση προηγούμενων ασθενών που έλαβαν θεραπεία από τον γιατρό που θα εκτελέσει τη θεραπεία.

Οι αντενδείξεις, από την άλλη πλευρά, είναι οι ίδιες όπως για κάθε τύπο εμφυτεύματος πληρωτικού: υψηλός κίνδυνος αιμορραγίας, σχετιζόμενα αυτοάνοσα νοσήματα και παρουσία λοιμώξεων. Πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψιν τυχόν προηγούμενες εμπειρίες  με χρήση μη απορροφήσιμων πληρωτικών, όπως σιλικόνη, μεθακρυλικά και μικροσφαιρίδια. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός θα αποφασίσει, μαζί με τον ασθενή, εάν και πώς θα παρέμβει.